Εκτός σχεδίου: Ενδεχόμενο διετούς παράτασης δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων -2022

Date

Σε διετή παράταση της δυνατότητας δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εξετάζει να βάλει φρένο στην αναστολή προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών από το 2023, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Οπως όλα δείχνουν το υπουργείο σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει στην παράταση της δυνατότητας δόμησης «παγώνοντας» ουσιαστικά τη σχετική απαγόρευση προέγκρισης οικοδομικών αδειών, η οποία βάσει των ισχυουσών ρυθμίσεων, λήγει σε έξι μήνες.

Αν και σαφείς ανακοινώσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμα, το υπουργείο μοιάζει έτοιμο να ευθυγραμμίσει τη δυνατότητα προεγκρίσεων με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επίπεδο μελετών το 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει παράταση για τουλάχιστον δύο χρόνια και ενδεχομένως και για περισσότερο, καθώς πιθανότατα θα καλυφθεί και το χρονικό διάστημα που θα απαιτήσει η έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων για την κάθε περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα θα επιτρέπεται μεταβατικά για διάστημα δύο ετών από την προέγκριση της οικοδομικής άδειας, η οποία όμως θα πρέπει να έχει ληφθεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Στις 9 Δεκεμβρίου 2022 θα λήξει η προθεσμία για να υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής αδείας σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων (4000τ.μ.) που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις ήταν άρτια και οικοδομήσιμα.

Πηγή: https://www.ethnos.gr

More
articles

el